Ballonvaren, een geweldige belevenis
Een Ballonvaart vormt een statige, prachtige en plezierige manier om van A naar Waar-de-wind-je-maar-heen-waait te komen. Een luchtballon geeft je het wonder van het vliegen terug, en dat in een tempo, dat zelfs de traagste ziel in verrukking zal brengen.
Er is geen enkele praktische reden om in een rieten mand te stappen en je over te geven aan de grillen van de wind, maar het is een belevenis die beslist de moeite waard is.
Klik op de foto voor een korte video van een ballonvaart op Spitsbergen.
Gracieus
Een Ballonvaart haalt je op de meest gracieuze manier uit deze wereld weg. Wanneer je in een ballon wegdrijft, wordt de fantasie van leven in de wolken werkelijkheid. Al op enkele meters boven de aarde vallen de spanningen van het dagelijks leven van je af.
'... een heerlijke stilte die niet te beschrijven is en die je op de grond nergens aantreft.'
Laat je meevoeren
Je zwevend door de wind laten meevoeren, je letterlijk boven de wereld verheven voelen is iets heel bijzonders. Ballonvaren is dan ook een onvergetelijke gebeurtenis die je minstens eenmaal in je leven moet meemaken en… altijd zal bijblijven.
Niet te lang over nadenken en wachten, maar gewoon een keer doen.
Je kan ook iemand een Ballonvaart cadeau geven....
Een ballonvaart is een prachtig cadeau en een avondvullend programma. Heel veel mensen hebben door de jaren heen reeds een ballonvaart gemaakt samen met Sebe. Met een ballonvaart bent u al gauw 4 tot 5 uur bezig, het verzamelen, naar het veld rijden, meehelpen met de ballon opbouwen, de ballon open houden voor de ventilators, de piloot die de controles uitvoert, het opstijgen en het varen, een landingsplekje zoeken, het landen van de ballon, samen de ballon weer inpakken, de champagneceremonie, terug naar het opstijg veld, en soms ergens met z'n allen een kopje koffie te gaan drinken. Daar kunnen we dan nog rustig even nagenieten van de ballonvaart terwijl de certificaten worden uitgeschreven.
Soms schrikken mensen van de hoge prijs, dat is begrijpelijk. De prijs heeft alles te maken met de hoge aanschafkosten en de hoge afschrijving van een luchtballon. Bijv. het doek van een luchtballon (de Envelop) gaat maar zo'n 500 uur mee. Daarnaast is het propaan ook erg duur geworden en om een hete luchtballon te varen is er al gauw 120 tot wel 300 liter per uur nodig. De vraag komt dan of het wel milieuvriendelijk en duurzaam is, voldoen we wel aan de CO2 en de stikstofnorm, planten we nieuwe bomen? Dat is een vraag die de ballon piloten zeker wel bezig houdt, maar voorlopig zijn ballonbedrijven nog vrijgesteld van diverse normen omdat propaan een afvalproduct is.
Ballonvaarders doen het zelden om er rijk van te worden, we varen voor ons plezier en voor Sebe is het zeker een passie om zijn passagiers te zien genieten en hun een prachtige avond te bezorgen.
Uw Piloot
Sebe was altijd al besmet met een luchtvaart virus. In de tijd dat hij in Amstelveen woonde ging de hele familie vaak tripjes naar Schiphol maken om te kijken naar de vliegtuigen en op Lelystad heeft Sebe vele uren gevlogen met een Ultra Light vliegtuigjes. Maar een Ballonfestival in Vaassen gaf de doorslag, daar raakte hij besmet met het ballonvirus en dat is niet meer overgegaan. Op een zaterdagavond in september 1999 stegen daar zo'n 25 luchtballonnen op en Sebe keek er naar en toen wist ie het, dat wilde hij ook. Op maandag ging hij bellen over de mogelijkheden en op dinsdagavond zat hij al op een theoriecursus voor het brevet. En dat terwijl hij nog niet eens met een luchtballon in de lucht was geweest. De eerste ballonvaart was pas het volgende jaar in Juni, samen met Ben Casteel vanuit Vaassen. Dat was een gedenkwaardige ballonvaart, het was bloedheet die avond en we gingen met meer dan 50 km. over Oene heen zonder een boete te krijgen. Uiteindelijk heeft Benny de ballon keurig geland in Dalfsen.
In dat jaar is Sebe ook begonnen als crewlid bij een ballonteam en vrij snel daarna is hij ook begonnen met de eerste praktijklessen voor het brevet. Later werd dat aangevuld met de nodige lessen in Italië, op de Ballonvaartschool van John Aimo in Mondovi en tot slot nog diverse praktijklessen van Erik Bosman uit Den Bosch. In 2002 heeft Sebe zijn brevet gehaald en werd hij een door de KNVVL erkend piloot. Later kwam daar de bevoegdheid bij van instructeur ballonvaren.
In 2003 is de eerste luchtballon aangeschaft met het doel om ook anderen te laten genieten van de geweldige ervaring dat een ballonvaart is. Toen is ook de naam Silverstar Ballooning ontstaan. Voor Sebe is het een passie geworden, elke vaart weer een nieuwe belevenis, telkens weer een reis naar een onbekende bestemming. Intussen heeft Sebe al in veel landen gevaren, naast Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, ook in Taiwan, Lapland, India, Saoedi-Arabië, Spitsbergen, etc. In 2011 zijn de ballonnen verkocht en sinds die tijd vaart Sebe als freelance piloot, vooral in Denemarken en Zweden. Begin 2016 waren Sebe en zijn partner in Lapland voor een week ballonvaren in winterse omstandigheden en begin 2017 waren ze samen met het Deense team een week in Dobiacco voor prachtige vaarten over de Dolomieten naar de Po vlakte in Italie. Eind 2017 voor 2 maanden in India, ook aan het ballonvaren onder andere in GOA, Manipur en Thamil Nadu Country. Maar het mooiste avontuur was toch op Spitsbergen waar Sebe in april 2018 zo'n drie weken heeft gevaren in uiterst barre en ook gevaarlijke omstandigheden, er zijn veel bergen, sneeuw en ijs en ijsberen (Kijk maar eens op de Facebook pagina van Silverstar Ballooning voor meer foto's).
Klik hier voor: Tips voor Passagiers
Klik hier voor: De geschiedenis van Ballonvaren
Klik hier voor: Ballonvaren in Nederland
Disclaimer: Ballonvaren is sterk afhankelijk van mooi weer. Een geplande afspraak kan zelfs meerdere moeten worden uitgesteld. Ook kan het zijn dat de vaart door overmacht eerder moet worden afgebroken vanwege omstandigheden zoals het weer, de richting, etc. De beslissingen bij het Ballonvaren liggen ten alle tijden bij de piloot. Silverstar Ballooning en de piloot kunnen voor deze keuzes niet aansprakelijk worden gesteld.